• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Fermette d'Herbes

Fermette d’herbes is een boerderij die ongeveer 250 jaar oud is. In februari 2008 zijn we vanuit Nederland naar de Creuse verhuisd, waar deze boerderij ligt. Voorheen werkte Cleem in Nederland eerst in de groensector en het onderwijs, daarna als arbocoördinator. Astraea heeft in het onderwijs gewerkt en had een eigen praktijk als therapeute.

"Steeds als we tijdens de vakanties in Frankrijk kwamen voelden we een verlangen om in dit land te gaan wonen, uiteindelijk hebben we na zeven jaar wikken en wegen de knoop doorgehakt en het roer omgegooid. Hier leven we in en met de natuur, verbouwen we biologische groenten, fruit en kruiden en zijn Chambres en tables d’hôtes begonnen.

Toen we dit huis zagen, was het voor ons een “coup de coeur”, dit was precies wat we wilden: een knusse boerderij met 2 ha grond erbij. En bovendien was het al 10 jaar in gebruik als kwekerij voor biologische medicinale kruiden."

De boerderij is het oudste gebouw in een gehuchtje van 7 huizen. Reeds in de middeleeuwen werd deze plek bewoond, toen heette het Le Luc, dat verwijst naar de Gallische periode. In die tijd was hier een heilig bos en werd deze plek door druïden gebruikt voor bijeenkomsten en ceremonies. Later is Le Luc verbasterd tot Le Lac.

astraea

cleem

 

 

Wij verwelkomen jullie graag op Fermette d’Herbes, een plek waar je nog echt kunt genieten van natuur, rust en ruimte.

 

Onze Visie

We wonen en werken met liefde en respect voor mens, dier en plant, gezondheid en milieu, daarom gebruiken we zoveel mogelijk lokale, ecologische en biologische producten. Zo komt het hout dat we gebruikt hebben, uit bossen hier in de omgeving, is het verwerkte isolatiemateriaal o.a. cellulose, schapenwol en houtvezel en wordt de verwarming grotendeels op hout gestookt. Andere vormen van verwarming en een regenwatercircuit zijn we nog aan het onderzoeken, evenals een eigen elektriciteitsvoorziening.

We telen zelf zoveel mogelijk onze biologische groenten, kruiden en fruit. Wat ons boeit is het traditionele gebruik van wilde- en gekweekte planten. Daarom maken we jams, sappen, thee en likeuren van zelfgeteelde of uit de natuur om ons heen gehaalde kruiden, bloesems, en bessen. Zoals vlierbloesem, meidoornbloesem, dennenscheuten, citroenmelisse, munt, pompoen, frambozen, vlierbessen en bramen. Ook zijn we op een ontdekkingsreis wat betreft het hier traditionele gebruik van brandnetels, zevenblad, paardenbloemenblad, vogelmuur en andere wilde planten als voedsel.