• Nederlands
  • Français
  • Deutsch

Flora & Fauna

In de Creuse vind je de grootste variatie wilde bloemen en planten van heel Frankrijk. Tevens vind je er een grote rijkdom aan wilde dieren.

florafauna 

Flora:

Doordat de boeren hier relatief arm waren, hadden ze geen geld voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dat is een zegen voor de natuur geweest. Daarnaast heeft het landschap veel voorwaarden (droog-nat, arm-rijk), voor het ontstaan van een grote variatie aan soorten. Hierdoor groeien er allerlei soorten bloemen waaronder in het voorjaar de wilde orchideeën.

De Creuse is een heel schoon en zuiver gebied, de luchtvervuiling is hier het laagste van heel Frankrijk, daardoor kun je hier planten vinden die geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals paardenbloemblad, brandnetel, zevenblad, vogelmuur, geneeskrachtige kruiden, enz. Tevens vele vruchten zoals bramen, sleedoorn, framboos, meidoorn, vlierbes, enz. De belangrijkste in dit rijtje zijn de paddestoelen, vooral de cantharel, het eekhoorntjesbrood en de grote parasolzwam worden hier vrij massaal aangetroffen.

 

Fauna:

Hagedissen, vele vogels zoals de wielewaal, hop, roofvogels zoals de buizerd, rode wouw, uilen, vlinders, gekleurde kevertjes, reeën, wilde zwijnen, vossen, boom- en steenmarters, visotter. In het voor- en najaar komen tijdens hun trektocht hier duizenden kraanvogels over met veel spektakel.
En natuurlijk zijn daar de koeien die in kuddes grazen in de weilanden, de kalfjes mogen er bij blijven en ook de indrukwekkende stier zul je nog aantreffen in de kudde.

In de herfst trekken hier de kraanvogels in grote getalen over, meestal hoor je ze eerst voordat je ze ziet en dat blijft een indrukwekkend gebeuren.